Workshop Houding & ZIT

Was een succes!

Zaterdag 27 april stond bij velen onder ons al lang aangestipt in onze agenda. Het JongBSFP organiseert een clinic houding en zit. Tijd om eens wat dieper stil te staan bij onszelf en niet alleen de focus te hebben op ons paard. We zijn het ondertussen heel gewend dat onze instructeur tips geeft zodat ons paard mooi in het model kan lopen, maar krijgen we eigenlijk wel voldoende tips om onszelf in een mooi model te zetten?

Gepassioneerd ruiter en kinesist Phillippe Minguet nam ons mee in de wereld van de houding en zit en hoe deze een invloed heeft op onze paarden. We begonnen met een inleiding waarin het ons al snel duidelijk werd waarom we hier zijn. Zoals hij zelf zegt: “Als je aan je paard werkt, wordt je paard beter, als je aan jezelf werkt wordt elk paard beter.”. Het rechtrichten van ons paard is bij velen een term die al vaak tijdens onze trainingen aan bod is gekomen, maar hoe kunnen we ons paard recht krijgen als we zelf niet recht zijn?

De voormiddag ging van start met een paar uurtjes theorie, mooi aangevuld en gedemonstreerd door onze polonaise en enkele oefeningen om te checken hoe lenig en in balans (of was het nu in evenwicht?) we nu echt zijn. Nadien konden we tussen de regenbuien en met af en toe een zonnestraaltje buiten testen waar ons pijnpunten liggen. We kregen van Philippe enkele oefeningen mee waar we onszelf terug lenig en soepel mee krijgen na een dagje hard werken of net een dagje zetelhangen. Allemaal naar de pilates want dit lijkt een perfecte combinatie met de ruitersport! Hoewel hij zijn oefeningen voor een wedstrijd nog in een gesloten paardentrailer doet waren wij alvast van mening dat we deze wel kunnen doen in het midden van onze trailerparking tijdens onze friezenwedstrijden! Aan gêne geen gebrek, en zeker niet als we hierdoor onze paardjes beter kunnen trainen.

Philippe gaf ons in de namiddag individueel tips om onze houding nog net dat tikkeltje te verbeteren. Mooie lange benen, verende ellebogen, de ene moest naar zijn gevoel wat meer naar achteren gaan zitten, de andere wat meer naar voren. Philippe trok foto’s van onze houding en nog voor ons paard een pas had gezet konden we al een mooi verschil zien over hoe het ‘plaatje’ er al een pak beter uitzag.  Nu mochten we ook gaan stappen en draven. Handen los, want Philippe hield ons paard wel onder controle. Voelen waar onze zitbeenknobbels precies zitten, onze stekker in onze pries steken, plakken aan dat zadel en roeien maar! Ruiters en toeschouwers konden al snel merken hoe de tips van Philippe een effect hadden op ons paard. Hoofdjes laag, ontspannen een aangespannen bovenlijn en een mooi actief achterbeen. De smileys op onze gezichten zeiden voldoende. Dit is wat we allemaal willen voelen.

Philippe kreeg een overvloed aan vragen van ons. Kunnen wij op regelmatige basis privé les nemen? Kunnen we een dag een analyse van onszelf laten doen op jullie simulator? Zijn agenda zal snel vol komen te zitten want aan ons heeft hij alvast enkele lesklantjes bij!

Bedankt Nele, Liesbeth en Marc voor de fijne organisatie, locatie en het mooie paasaandenken, want zelfs op die manier werden we weeral in de watten gelegd!

Groetjes,

Anke

Workshop Houding & ZIT

Wanneer?   27/4/2019

Waar? Manege Sint Hubert in Lennik

Wat?  Les zit en houding gegeven door Equitraining

 

Programma: 

Voormiddag 
2uur interactieve les: theorie + zitstoel en Anky Freerider
1 uur ruitertraining: oefeningen in groep rond coördinatie, balans, e.d. 

namiddag: 

half uur zitles per persoon

Prijs: 
- €35 voor voormiddag

- €45 voor voormiddag plus half uur zitles

copyright JongBSFP -  januari 2019