Schriktraining

Verslagje van de schriktraining:

(foto's onderaan!)

Het obstakelparcours was een succes! Ondanks de regenbuien lieten we ons niet tegenhouden. Eens het parcours was opgezet kregen we eerst een rondleiding doorheen het parcours om te bespreken wat onze paarden zouden kunnen vinden van deze voorwerpen, waarom ze er zo over denken, hoe ze kunnen reageren en hoe we er als ruiter/handler mee om moeten gaan. Hierdoor gingen we als gewaarschuwd ruiters aan de slag.

Het belangrijkste aspect van deze clinic is dat het draait om het hebben van plezier met je paard enerzijds, door het parcours in alle rust te verkennen, zonder stress, zonder dingen die absoluut moeten, en het leren omgaan met vreemde/enge situaties anderzijds. En lukte er iets niet, geen probleem, zelfs als onze paarden er gewoon eens aan ruiken of krabben is dit al super, ze durven het obstakel onderzoeken, waardoor ze zien dat het eigenlijk wel meevalt. Op die manier konden we later verder naar andere obstakels, of toch nog eens terugkeren naar dat ene dat toch wel een beetje eng was.


Tijdens de verkenning leerden we ook dat paarden voornamelijk blauw en geel-groen tinten zien, waardoor ze hier wel eens sneller naar kijken, maar ook dat vooral bewegende voorwerpen, zaken die geluid maken, en andere texturen qua ondergrond de meeste uitdaging brengen. Ook het dieptezicht kan soms voor uitdagingen zorgen, bv bij een waterbak of plas water waar het paard denkt dat er een ander vlak voor zijn neus staat.

Eens de verkenning te voet achter de rug was, kwamen de eerste paarden de piste in met hun begeleiders. De jongsten waren als eerste aan de beurt, nog maar 1 jaar oud en toch hebben ze al heel dapper het parcours getrotseerd. In het begin een beetje twijfelend, maar al snel ontdekten ze er plezier in! Door de tunnel, over de ballonnen, allemaal geen probleem. 


Vervolgens de al wat meer ervaren paarden, ook zij deden het super. Zoals op de foto's te zien is, werd zo goed als elk obstakel overwonnen. Ook hadden enkele paarden duidelijk hun voorkeur, bij de rode bal en de plastic flessen op de grond waren ze moeilijk weg te halen.

Aangezien onze paarden zo dapper en bereidwillig op verkenning gingen aan de hand, werd er vervolgens onder het zadel het parcours ingegaan. Ook dit was geen probleem! Bij sommige obstakels moesten de ruiters zich wel wat bukken, maar ook hier verliep alles vlot.

Dankjewel Equinection om ons zo een leuke clinic te brengen, het was een zeer leerrijke en plezierige activiteit!

 

Groetjes
Lana

Was een succes!

copyright JongBSFP -  januari 2019